Víte, co je panašovaná monstera? A proč je vlastně monstera takový hit?

V době, kdy se všechno zrychluje a priority se posouvají, nezbývá čas na to, aby si člověk pořídil děti. Leckdy jsou hranice některých z nás nastaveny tak, že už vlastně není síla ani na domácí mazlíčky. A v tu chvíli nastupuje stále modernější koníček. Urban jungle a péče o pokojovky.

Pokojovka nevyžaduje zvláštní péči. Nevydává zvuky. Nechá vás tak zaručeně vyspat. Nemusíte ji venčit. Jen ji občas zalijete a přihnojíte. Na home office vás nechá pracovat a zvedne vám náladu, ne tlak.

Je tu ale jedno varování: Pořídíte si jednu – a než se nadějete, máte zelený celý byt.

Co je základem pořádné urban jungle?

Velké listy, které budí dojem, že jste se právě ocitli v džungli, nebo aspoň v botanické zahradě. Pokročilejší pěstitelé volí strelitzie, alokázie, nebo různé druhy palem. Tyto velkolisté rostliny ale vyžadují trochu náročnější péči, specifickou vlhkost vzduchu, vydatnější zálivku a vůbec jsou to docela citlivky. V kontrastu s nimi pak stojí monstera deliciosa, která roste velmi rychle, je nenáročná a přizpůsobí se téměř jakýmkoliv světelným podmínkám.

Anglicky se monsteře přezdívá swiss cheese plant, volně bychom název mohli přeložit jako ementálová kytka. Je to proto, že větší listy vytváří děrování (odborně fenestraci), aby se ke spodním listům dostalo světlo. Přirozeným prostředím monstery je totiž deštný prales, kde bývá o světlo nouze a rostliny se tak musí přizpůsobovat právě fenestrací a schopností šplhat a vinout se po opoře nahoru.

Panašování neboli variegace

Kromě klasické zelené monstery jsou v posledních letech v módě její variegované odrůdy. Variegace je vlastně genetickou vadou a jde o různě barevné žíhání rostlin. V nezelené části rostliny neprobíhá fotosyntéza, takže rostliny vyžadují opravdu náročnou péči a velmi specifické prostředí.

Rostou mnohem pomaleji, právě kvůli částečné absenci fotosyntézy. Z toho důvodu je i náročnější a zdlouhavější rostlinu řízkovat, proto řízky panašovaných monster rozhodně nevyměníte na green swapu za potos, nebo tchynin jazyk, naopak si za ně pořádně zaplatíte v rostlinných aukcích. Cena jednoho řízku se pohybuje od 2000 korun, vzrostlou rostlinu koupíte od 10000 korun výše. Pokud tedy máte štěstí a někde ji objevíte.

Tak kterou si vyberete?

Zkušení botanici vědí, že panašovaná monstera nemá jen jednu odrůdu. U nás se prozatím objevují dva typy. Monstera Albo Variegata, která má panašování v jednolitějších plochách a výjimkou nejsou ani téměř celé bílé listy a monstera Thai Constellation, jejíž panašování je často krémové až žluté a vyskytuje se spíš v podobě žíhání a drobnějších skvrn s větší hustotou výskytu.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh monstery (a že jich je!), určitě to bude skvělá investice. Tyhle zelené příšery vám budou dělat radost celá desetiletí.

A tip na závěr? Zajímavá je rozhodně i monstera Adasonii (alias Monkey Mask), nebo Monstera Dubia.

foto: archiv redakce